Övervakning har gått ett steg för långt i England

”Mannen i svart; plocka upp det pappret du kastade!” eller något liknande sa den övervakande vakten när han tittade i sina monitorer. Hans röst och myndiga stämma strömmade ut från en högtalare placerad ute på gatan. Kamerorna avslöjade allt. Platsen var en stad i England, kommer just nu inte ihåg vilken.

Tänk er att ni går ute på gatan och blir plötsligt kissnödig; så kissnödig att du inser att du inte hinner hem på toaletten. Det är kris och du kryper ned bakom en buske eller om du är man, ställer dig bakom busken – och oj, vad skönt. Lättnaden sprider sig i kroppen; jag slapp att kissa på mig, då en myndig stämma ljuder. ”Du där i röd tröja och blå jeans – Dra upp byxorna – genast!” Pinsamt? Integritetskränkande? Jo, lite.

Det är tråkigt med folk som slänger skräp på gator och torg och i diken. Oansvarigt, ja. Det är hemskt att vi gått dithän att folk måste övervakas för att de ska tvingas göra det som är rätt. Inte tända på skolor, inte stjäla, inte råna banker, inte göra det som är olagligt.

Var har den moral tagit vägen som vi blev itutade när vi var små på 60-talet? Är det uppfostran det är fel på? Vågar vi vuxna inte sätta gränser? Och skulle vi våga säga till när någon gör något dumt, utan att riskera att bli nedslagna? Det spontana våldet har gjort oss till mesar; vågar inte, vill inte. Bättre att inte bry sig. För gör man det vet man sannerligen inte hur det kan sluta.

Annonser

Om Britta

Jag tycker om ord. Formulera ord. Skriva ned min tankar om livet. Det liv som jag aldrig helt kommer att förstå. Jag försöker bara göra det lite mera förståeligt. Genom att skriva. "I like words. Formulate words. Writing down my thoughts about life. The life that I never will completely understand. I just try to make it a little more understandable. By writing."
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Övervakning har gått ett steg för långt i England

  1. M_i_e skriver:

    Jag tror att det är fel på uppfostran. Många föräldrar för en sådan tuff tillvaro att de inte orkar kolla vad deras barn håller på med. Det blir en ren överlevnadsinstinkt att blunda istället för att rycka tag i saker, det blir så jobbigt att konfrontera barnens problem.Tyvärr är det barnen som råkar illa ut, det är deras liv som blir förstörda om ingen vuxen styr upp saker och ting…M_i_e

  2. Britta skriver:

    Jag håller med dig. Det är nog lätt att tappa fotfästet i livet om man känner att ingen orkar bry sig om vad man gör.

  3. Annica skriver:

    Ja du har helt rätt, det är en konstig värld vi lever i nu….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s