Alla borde älska JOKKMOKK! – och folkbildning.

Av nyfikenhet hamnade jag på Platsbanken. Fanns det någon plats som skulle kunna vara värre utsatt än arbetsmarknadskrisens Göteborg?

Kriser är jag uppväxt med. Inga jobb. Vi flytt int. Alla vill till städerna. Det röda Norrbotten.

Vilken kommun i Norrbotten skulle ha minst antal platser utannonserade? Det visade sig vara Jokkmokk. Endast 2 lediga jobb fanns på Platsbanken.

1: Försäljning, inköp, marknadsföring (1): Erotikprodukter.se söker fler säljare!
2: Transport (1) Busschaufför: S Larssons Buss & Lastmaskin i Harads AB

 
Kommentarer överflödiga. Men, sedan när jag läser på kommunens hemsida så formligen smälter jag över denna kärleksfulla beskrivning av Jokkmokk, detta samhälle som ligger på polcirkeln och som till ytan är Sveriges näst största kommun. Eller vad sägs om detta:
 
Att leva i Jokkmokk är att leva nära naturen.
Statistiskt är det glest mellan jokkmokksborna, 0,3 personer per kvadratkilometer. Den skämtsamme menar att avrundar man decimalen så bor ingen i kommunen. Vi menar att livsutrymmet i Jokkmokk är gott, i många bemärkelser. Det är lätt att finna livsharmoni. Det är nära mellan människor, enkelt att leva och finna en meningsfull fritid. 

Ett gott livsutrymme är där man syns, märks och räknas.

Alla borde någon gång i livet få förmånen att bo i Jokkmokk. Närheten mellan människor präglar vardagen och brottsligheten är låg. Det där med långa avstånd mätt i mil är ingen stor sak, om man vill är man i Stockholm på mindre än tre timmar. Kommunicerar med resten av världen gör man med optiskt bredband även från många av de mindre byarna. Att veckopendla tvärs över landet är heller ingen omöjlighet. Det ligger sanning i påståendet att världens centrum är precis där man befinner sig.

Möjligheten till naturupplevelser och ett rikt fritidsutbud med ett flertal fritidsanläggningar som simhallar, ridanläggningar, skidanläggningar, biografer, ishall med mera är en del av livskvaliteten i Jokkmokk. Att skolor, dagis, affärer och arbetet ofta ligger inom gångavstånd från bostaden uppskattas av många, inte minst av barnfamiljer. Vardagslivet blir enkelt.

Kvaliteten på den kommunala servicen är också hög och även om kommunen till ytan är stor så håller service, barn- och äldreomsorg hög kvalitet inom hela kommunen.”

 
Vidare:
”Den totala ytan är 19 474 km2. Hälften av området utgörs av ett vidsträckt fjällområde som bjuder på fantastiska naturupplevelser. Här finns fyra nationalparker och ett flertal naturreservat. Nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus ingår i Laponiaområdet, som i december 1996 utnämndes till ett av jordens världsarvsområden. Laponia valdes dessutom till ett kombinerat natur- och kulturarv, vilket är ovanligt.

Första torsdag, fredag och lördag i februari månad varje år bjuder vi in till norra Europas största vinterfest, Jokkmokks marknad. Mellan den femte och sjunde februari 2009 firar vi marknad för 404:e gången i obruten följd. Sedan 400-års jubileumet 2005 inleds veckan med den Historiska marknaden måndag till onsdag. Under den Historiska marknaden kan du delta i marknadslivet såsom det kan ha gått till för 400 år sedan.”

I Jokkmokk verkar män och kvinnor arbeta inom traditionella mans- och kvinnoyrken. I kommunfakta för 2008 framgår att kommunens befolkning den 1/12 2007 var 5406 personer, 2741 män och 2665 kvinnor. Inom vård och omsorg arbetade år 2006, 38 män och 303 kvinnor. Maskinförare var 82 män och 1 kvinna.

Jag är 47 år. Min far, som skulle ha varit 92 år idag om han levat, åkte till Jokkmokk ett par veckor i början på 60-talet och tog körkort. Han köpte en Opel Rekord och i denna bil tog sig familjen ut på slingriga landsbygdsvägar och upptäckte världen. Tack Jokkmokk för det! och tack för en alldeles underbar hemsida för Jokkmokks Kommun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s