"Blöta" – ren norrbottensnostalgi

Om ni inte är födda i Norrbotten, vet ni antagligen inte var ”blöta” är. Jag vet; född och uppvuxen i en by ”in the middle of nowhere”, i Norrbottens inland Markbygden åt vi ofta blöta som frukost på söndagsmorgnarna. Alla sju syskon tog var sin tallrik, lade en stor klick hemkärnat smör i mitten, bröt bitar av hembakt. knastrande tunnbröd och ställde oss sedan i kö vid spisen, där det stod en vid kastrull och puttrade med den enkla blandningen av mjölk och salt. Därefter tog man sina brödbitar, sänkte dem i mjölken och lät anrättningen puttra någon minut, tills brödet var exakt i den konsistensen att det mjuknat – men fortfarande var ”al dente” för att nu skriva något som alla förstår sig på.

Med en hålslev fiskades brödet upp och lades på smöret som smälte och flöt ut över hela tallriken. Med en gaffel rullade man sedan vart och ett av bröden runt smöret och stoppade i munnen – och njöt!

Jag gjorde blöta idag. Tror det är minst tio år sedan sist. Det kruskavlade tunnbrödet hade jag köpt i Piteå, när jag var där sist; rikligt med smör på tallriken och mjölken var perfekt saltad. 

Kanske kan man jämföra konsten att göra blöta med japaner och sushi; för det krävs åratal av träning och dessutom en riktig norrbottning för att göra en helt perfekt blöta!

6 tankar på “"Blöta" – ren norrbottensnostalgi

  1. Me löv blöta! Det äter vi alltid på julaftonsmorgonen = )Man behöver inte vara från norrbotten, går lika bra med västerbotten 😉

  2. Lite för gammalt inlägg för att skriva en kommentar på kanske, men jag blev lite nyfiken. Åt ni något som kallades för ”bryta” också? :)Tack för receptet, min pappa som är där uppifrån gjorde detta en gång och det var rysligt gott. Synd bara att jag var lite för liten för att komma ihåg exakt hur han gjorde. Men nu vet jag, det blir blöta till frukost imorgon! 😀

    • Hej Toffan! Ja, bryta åt vi också, på det här sättet. Mjölk i en djuptallrik och sedan tunnbröd (helst ett tunnbröd som är lite brunbränt i kanterna) i bitar (brutna bitar därav namnet) och sedan en sked lingonsylt som man rör i det hela. Man måste äta det direkt annars blir brödet för mjukt.Ha det så gott! hälsar Britta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s