Är vi den första generationen utan tantrockar och keps?

När jag flyttade hemifrån när jag var 16 dansade jag till Varning på stan. Hade kul med kompisar. Dans, dans, dans och disco.

Min mor hade städrock, var småbrukshustru, syltade, saftade, lagade mat, bakade, vävde, broderade, stickade, virkade, tvättade och sydde kläder till sju barn. Dessutom lagade hon söndagsmiddagar, ugnsstekta fläskkotletter som smälte i munnen med murkelsås och hasselbackspotatis. Det var lugn och ro. Ingen stress. Klockan tickade så sakta på och livet var oändligt.

Fadern tog av sig blåstället varje söndag och tog på sig skjorta, slips och garbardinsbyxor. Rakade sig och duttade på rakvatten och stoppade in världens största prilla Ettans snus under överläppen och kammade det mörka håret bakåt i rena filmstjärnelooken. I en by, långt ifrån städer och folk.

Inga hängande mysbyxor där inte eller sova till tio eller annat onyttigt. Traditioner, ordning och reda höll ihop livet. Det kändes tryggt med tantrockar och kepsar.

Jag dansar fortfarande till Varning på stan. Sover till tio ibland. Bär inte tantklänning. Handarbetar inte, men lagar god husmanskost. Något har man väl fått med sig.

Tiden går så fort och ingenting är sig längre likt…

4 tankar på “Är vi den första generationen utan tantrockar och keps?

  1. Det gäller att ta med sig det goda, lämna annat. Lämna ”änglagårds”-attityderna, ta med sig omtänksamheten, respekten för varandra, recepten på hembakat.

    • Vissa saker var nog bättre. Åtminstone var livet lite rejälare på något sätt – svartvit tv, en kanal, utedass, mjölk med gräddflagor, räfsning och slåtter hela sommaren, sju mil buss till skolan enkel väg; en bra sak tror jag i alla fall att jag lärde mig; perspektiv på tillvaron. Ha en fin kväll Paulastina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s