Har svenskar verkligen aldrig haft det så bra som nu?

En vän berättade om ett radioprogram han lyssnat på. Mannen i programmet hade sagt att egentligen har svenskar aldrig haft det så bra som vi har det nu. Många har jobb, kan åka utomlands på semester, kan köpa god mat osv. Och jag började fundera över hur väl det stämmer. Materiellt kanske dom flesta har det bra, men inte alla. Alla kan inte åka på en utlandssemester med hela familjen. Alla har inte jobb. Alla kan inte lyxa med maten, men bortsett från ekonomin; låt oss säga att alla kunde åka utomlands, hade jobb och var friska och krya: Hur står det till med lyckan hos det svenska folket? Vad är lycka och att ha ett rikt liv och hur många tror att man skulle bli lyckligare om man hade ett annat liv, ett annat utseende – för det man har är inte bra nog.

”Gör om dig, din man, din fru, dina barn och ditt hem”-industrin verkar bara gå framåt. Här slåss coacher och terapeuter om ditt liv och plastikkirurgerna verkar ha en tryggad framtid. Det finns tatuerare, lådvin och dokusåpor (ensam mamma söker). Tro har förpassats till garderoben. Legalisera sexhandeln, inför bordeller och gör detta till en handel som vilken som helst annars (handelsbalansen är ju viktig..). Människan har blivit herre. Jag känner lukten, men jag ser ingen. Däremot frodas småpåveriet, många vill upp på kullen, men ingen vill hamna på glasberget.

Bilden av den lyckliga människan frodas. ”Vi är sååå lyckliga”, säger kändisparen från de dubbla enspaltarna i tidningen. Vi ska få ett kärleksbarn! Det ni. Kändisar får kärleksbarn; övriga i befolkningen får vanliga ungar. Sedan dessa jättebröllop. Man antar att kärleken verkligen kommer att hålla hela livet. Sedan får man för sig att det är bara vissa människor som kan känna så mycket kärlek. Att barn måste man ha. Flera stycken. Men först ska man ha gjort karriär och fått upp lönen. Efter det kan man sitta i sin villa, klippa gräset, åka ut till stugan och sitta och fundera över vad man ska prata om i det där radioprogrammet? Jo, jag har det ju ganska bra. Intressant vinkling… Folk klagar ju så mycket; men jag tycker faktiskt att svenskar aldrig har haft det så bra som just nu!

 

Annonser

Om Britta

Jag tycker om ord. Formulera ord. Skriva ned min tankar om livet. Det liv som jag aldrig helt kommer att förstå. Jag försöker bara göra det lite mera förståeligt. Genom att skriva. "I like words. Formulate words. Writing down my thoughts about life. The life that I never will completely understand. I just try to make it a little more understandable. By writing."
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Har svenskar verkligen aldrig haft det så bra som nu?

 1. Arrami skriver:

  …hmmm…jo, de flesta svenskar tillhör de 3-5 % av mänskligheten som har det bäst!Må gott och ha en skön kväll! 😉

 2. Afrodita skriver:

  Tror man att lyckan sitter i hur mkt man tjänar eller vad man har för jobb eller att kunna åka på Thailansresor så e man ju ute på hal is – risken e stor att man blir besviken.Lyckan finns inom oss alla genom att vårda oss själva som människor, genom att ta hand om vårt känsloliv och veta våra behov för att verkligen må bra på rikitgt och kunna uppskatta det vi har samt insikten om hur vikitga relationer till andra människor är.Ha en trevlig kväll!!

  • Britta skriver:

   Vilken fin kommentar..:) jag skriver under på den..Lyckan finns inom oss, men ingen kan vara lycklig jämt och ständigt. Små saker kan ge stor lycka och det behöver inte jämt vara något som man betalar för.Ha en fin kväll du också:)

 3. Kao skriver:

  Tack för ett mycket fint och sant inlägg. Kloka ord. Visst. Vi har det ‘bra’ om man jämför med många andra länder. Men varför ska man alltid jämföra? För ett antal år sedan, innan Reinfeldt satt i regeringen, var han i Afrika på studieresa, kom hem glad i hågen och berättade glatt för sina medarbetare att svenskarna minsann inte ‘nått svältgränsen’ ännu(!) Det fanns mycket mer att ta av (för att ge till de som redan har i form av skattelättnader). Han jämförde alltså oss med ett fattigt afrikanskt land….!.Han skrev t.o.m en liten bok om sina visioner angående detta, som senare drogs in från bokhandlar och bibliotek… Men den finns att läsa ur på http://www.alliansfrittsverige.nu/ Du kan också läsa liknande i http://www.schmolitik.se/När pengar och makt styr precis ALLT och människan, medborgaren och naturen kommer i andra hand – då är det fel. Vare sej man bor här eller i något annat land. Djurarter dör ut. Gifter sprids. Jordens lungor skövlas (har själv nyligen skrivit om det).Men jag känner att jag MÅSTE vara positiv och tro att vi kanske når en slags botten, men i sista stund tar de i EU, USA och G20 (och Bilderberggruppen) som egentligen styr världen, sitt förnuft till fånga.Vi får bara hoppas att det då inte är för sent för oss alla. Vi måste vara positiva – för våra barns och kommande generationers skull.(Tummar inlägget och lägger till dej hos mej, så jag hittar dej igen)Ciao’ och ha en fin dag/kväll.Kao

  • Britta skriver:

   Hej Kao!Tack för ditt långa svar på mitt inlägg. Absolut, vi måste vara positiva! Alla kan göra något och miljöinsatser som gjorts tidigare visar att det ger resultat, men frågan är om det räcker när vi kör med strutsbeteenden? Vi vill inte ge upp våra bekväma liv, vill inte åka kollektivt till jobbet. Vill sitta en och en i våra bilar och vara fria…osvDet är en liten konstlad värld vi har skapat oss, långt från naturen och vårt ursprung. Kanske är det just det som människor saknar; dofter av jord, lagom hårt arbete, känslan av att vara ett med något som är genuint och äkta?Ha en fin kväll Kao och tack för tummen…mvh Britta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s