Ja, inte är det underligt att tjejer och killar får anorexia…

Det är orimliga krav det ställs på ungdomar nu för tiden. Krav ställdes väl förut också, men på 70-talet handlade det mera om att man skulle växa upp, skapa sig ett eget liv och ett jobb och bli självständig. Idag har det tillkommit fler saker. Man kan välja vilken utbildning man vill, flytta vart man vill, hela världen står öppen; det är bara att ”ta för sig”; för livet har blivit ett dignande smörgåsbord. Detta gäller även maten och mycket annat gott som man kan stoppa i sig. Samtidigt finns hela tiden budskapen om hur man se ut och vara för att duga. Man är inte bra som man är – man kan hela tiden förbättra sitt utseende. Fett är farligt, fett är nyttigt, kolhydrater blir man tjock av, räkna kalorier. Den ena dieten efter den andra varvat med chips, läsk, godis, fettsugning, läppförstoring etc.

Vi måste fråga oss var vitsen med att vara människa är. Är det att bli hjärntvättad och itutad allsköns smörja, från bantning, ankläppar och diethysteri till idiotiska program på TV som egentligen bara har ett att säga; vi gör det här programmet för att tjäna pengar och för att locka tittare, så hittar vi på allt mer extrema saker?

Eller är det något helt annat? Vad är livskvalitet och hur ska man leva sitt liv – inte för att bli lycklig för evigt men för att känna att man uppfyller sin egen dröm och inte vad andra skrupellösa individer tutar i en? När samhället, tidningar, tv och människor skickar subtila budskap till en hel generation ”Du duger inte som du är” – kanske det är dags att vakna upp.

Anorexia är en grym sjukdom och samhället står bredvid och klappar händerna…

6 tankar på “Ja, inte är det underligt att tjejer och killar får anorexia…

  1. Ja visst är det så!! Det är synd om dagens ungdomar! Jämfört med hur det var när vi växte upp så utsätts dom för helt sjuka skönhetsideal, sexkrav, framgångskrav. Visst ville vi också vara snygga och visst fanns det starka krafter även då inom modebranschen, men nu är det absurt!!Man känner ju dessutom av det själv! Trots att man är vuxen…Bra skrivet!!Kram och tumme från mig!

    • Tack för tummen! och visst – alla blir påverkade av de bilder som omger oss. Man får helt enkelt vilja vara sig själv.Ha en fin kväll! Kram!

  2. Ja du har tyvärr rätt. Ett stort bekymmer detta. Jag tänker att vi har ett samhälle som nästan bara handlar om yta istället för innehåll.

    • Livet blir lite av en teater istället för att man kan vara den man är och att det är fullt tillräckligt. Den sida som visas upp blir allt viktigare, men samtidigt kan vi läsa historier om pedofilpräster m m. Socialt kompetenta personer behöver inte bara vara allt igenom goda – verkar det som. Samhället blir lite kallt och ytligt också med den här hyllningen till utseende. Människor blir gamla, får rynkor; det måste få finnas tillåtelse att åldras. Mvh Britta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s