Älskade Vilhelm Moberg…

Vilka läsupplevelser den mannen gett mig; Utvandrarsviten, trilogin om Knut Toring, bonden som flyttade från landet till staden men inte fann sig tillrätta, Mans kvinna=en kärleksroman – en väldigt bra bok. Allt flöt mellan mina händer, ögon och fingrar i 20-årsåldern. Det var också då jag läste tunga romaner som ”Gulagarkipelagen” (AS) och ”Någonting har hänt ”av Joseph Heller.

Den 26 december brann det hus ned där han sist bodde och på nyheterna sa de att det var också där, i sjön bredvid han dränkte sig. Jag hade nog inte uppfattat förut att han tog sitt liv (inte 75 år fyllda), men jag läste på Wikipedia att han blivit deprimerad för att han inte längre tyckte att han kunde skriva. Det är riktigt sorgligt! En man som gett så många så mycket och tycker att han inte längre har något att ge, när det i själva verket är så att hans romaner aldrig kommer att dö.

De kommer att läsas om och om igen av kärlekstörstande unga kvinnor, av människor som flyttat och känner sig udda, av personer som beundrar någon som stod rak och inte vek sig och som var den som avslöjade att svenska staten samarbetat med Gestapo, som tog avstånd från nationalsocialism, kommunism och fascism, som var pacifist.

Klicka här om ni vill läsa mera om Vilhelm Moberg…

Annonser

Om Britta

Jag tycker om ord. Formulera ord. Skriva ned min tankar om livet. Det liv som jag aldrig helt kommer att förstå. Jag försöker bara göra det lite mera förståeligt. Genom att skriva. "I like words. Formulate words. Writing down my thoughts about life. The life that I never will completely understand. I just try to make it a little more understandable. By writing."
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Älskade Vilhelm Moberg…

 1. TU/WT skriver:

  Håller med. Fantastisk författare!!

 2. nenne_bl skriver:

  En riktig svensk hjälte, skribent, författare. Tyvärr tystad, ignorerad. Jag har inte hunnit läsa så mycket än, tyvärr upptagen, men när jag får tid.Hans politiska engagemang är något enastående. Intervjun med Palme i vad var det kvällsöppet? Han såg rätt igenom politikens sken.

  • Britta skriver:

   De människorna behövs verkligen. Även idag (med de egoströmningar som råder) skulle vi behöva några av den sorten; men jag kan på rak arm inte komma på någon som är hans motstycke…Ha en fin kväll!

 3. nenne_bl skriver:

  Ja dessa människor behövs men rösterna blir allt svårare att uppfatta i bruset.Tack för länken, pedian har varit användbar länge men om W M hade jag inte läst. Det var sorgligt att läsa slutet, verkligen sorgligt. Det förtar ändå inte intrycket av en mycket stor och samtidigt ödmjuk människa. Klart att han var obekväm för etablissemanget, de vill ju själva skriva historien.Tack för hälsningen, ha det gott.

 4. BeBest skriver:

  Moberg är en av mina litterära förebilder. Sänkt sedebetyg vet jag inte hur många gånger jag läst som tonåring.Alla författares texter kan inte tala med mig men Vilhelm Moberg skrev så jag kände med och förstod hur.Hans bortgång var en chock!Jag har ett par olästa romaner står i bokskåpet. Det kan vara dags att smutta lite på dem!:O)

  • Britta skriver:

   Jag läser mycket mindre nu än jag gjorde förut, men egentligen finns det ingenting bättre än en riktigt bra bok. Jag har också läst Sänkt sedebetyg flera gånger. Måste nog ta mig en tur till Biblioteket snart. Ha det Best! Britta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s