Framtidstro – barnatro…

Framtidstro – barnatro Jag sitter här med ett löjligt i-landsproblem (läs dataproblem); verktygsfältet vägrar trots mina insatser att visa sig, men jag kan skriva och jag kan stava och jag har alltid ätit mig mätt och haft tak över huvudet.

Den rika världen fortsätter att bygga skrytmonument, nu senast i Dubai, en byggnad vars höjd är som två och ett halvt Eiffeltorn. Daniel och Viktoria åker till Afghanistan och Tiger Woods befinner sig kanske just nu på ett lyxhotell. Falkengren är värd sin lön.

Ömsom kalla, ömsom ljumma vindar går genom vårt land. Framtidstro – du är din egen lyckas smed. Om du misslyckas – skyll dig själv. Barnatro – finns den idag? Bland x-box, Wii och alla konsumtionsgrejor som ger den ökade tillväxten vi så väl behöver eller frodas den när vi själva sitter framför våra datorer och småttiga i-landsproblem?

När ett barn (artikel i AB) inte kan gå säkert och visa sina julklappar för mormors nya bekantskap, när en 18-årig flicka aldrig kommer hem igen efter en fest, när barn blir mobbade i skolan för att de inte är klädda i senaste modet, när vuxna sitter och mobbar varandra på en blogg; ja, kan det frodas en barnatro när barn inte kan lite på vuxna, när barn ser hur deras föräldrar gör, när barn ringer till BRIS på julafton, när barn bara är en kostnad och ett irritationsmoment?

Ja, kan det fortfarande finnas en framtidstro för dessa barn?

20 tankar på “Framtidstro – barnatro…

 1. Vi får verkligen hoppas att de flesta barn kan känna en framtidstro men visst måste det vara svårt när inte ens föräldrarna kanske gör det.

  • Det är så mycket som händer och som det pratas om; klimathotet, ekonomin, svininfluensa osv. Det gäller väl att försöka göra den lilla världen lycklig och trygg.

 2. Ja, min 7-åring hör vad som sker och frågar ibland. Det är kidnappade barn, mördade barn med mera. Klart han oroas. Och jag med så klart. Men det gäller att inte gräva för djupt i det tragiska utan fokusera på det glädjande för annars blir nog världen på tok för skrämmande för dem.

  • Ja, absolut är det så. Det finns ingen anledning att skrämma upp barn i onödan, men det är klart de hör själva en del och funderar. Hoppas allt är bra med dig. Trevligt att du tittar in…

 3. Bloggsvar:Tack för tipset på kondis! Längesen jag var i dom trakterna men det kan säkert bli fler besök.———–Ja vi måste tro att det finns en framtid för barnen. Även om det är dystert med det som du tar upp i inlägget.i-)

  • Det finns mycket som är bra också – och det får vi inte glömma bort! Jo, semlorna på Nisses kondis i Holmsund går inte av för hackor; de är omtalade. Ha det gott i kylan!

  • Kärleken kommer aldrig att dö – men det vore fint om man kunde visa varandra mera kärlek. Det är ingen lätt tid vi lever i på något sätt och kanske matas man för mycket med negativa budskap – mera goda nyheter vill vi ha! Ha det bra!

 4. Usch att det faktiskt finns den verkligheten du beskriver… Så fel det är ibland! Och visst borde vi vuxna verkligen vara goda förebilder, att mobbas på en blogg…så dåligt!Hoppas din början på året har varit bra.Kram

  • Ja, vi borde veta bättre! Året har börjat bra, fast lite segt. Det är väl kylan och vintern som får en att gå på sparlåga. Längtar efter sol och ljusa dagar. Det är bara att härda ut – snart kommer de! Ha det så gott!

 5. Ungdomar själva har lite dålig framtidstro. Inte så konstigt kanske m tanke på allat negativt som de blir matade i massmedia jämt. Det är jobbigt.

  • Nej, det är inte underligt om de tappar lite av sin framtidstro; arbetslöshet, klimatet osv. Man påverkas själv också av alla negativa budskap. Det gäller att inte glömma bort allt som är bra…!

 6. Ja det finns onekligen en hård verklighet där ute. Jag är ändå så naiv att jag tror att de flesta barn har det bra och att vi lär oss av våra misstag och lägger mer tid på dem. Naivitet eller ej?

  • De allra flesta älskar nog sin barn och vill dem det allra bästa – men ibland är inte omgivningen så bra kanske. Alla perfekta bilder vi matas med som kan ge idéer om den perfekta kroppen och resultet blir bulimi och anorexia etc, etc. Världen som visas upp blir inte den verkliga värden, utan en slags pseudovärld om perfektionism. Vi matas dagligen med klimathot, siffror om arbetslöshet och mycket negativt. Det är inte bra att sticka huvudet i sanden, men vi borde ha mera positiva nyheter…eller vad tror du?

 7. Utan tvekan och just därför är det så enormt viktigt att vi pratar med våra barn och berättar hur saker och ting är. Helt enkelt viga mer tid åt dem.. De som ger ut tidningar måste sälja och det som säljer är tyvärr våld, olyckor, hur du går ner fem kilo på en vecka osv.. Ställer som sagt höga krav på oss att förklara verkligheten..

  • Min dotter är snart 21, så hon är vuxen nu och bor inte längre hemma, fast vi har ett fint förhållande. Jag önskar att kvällstidningarna skulle skriva mera seriöst, skippa Anna Anka och det ytliga och ta upp andra frågeställningar som kunde aktivera hjärncellerna hos människor istället för att avtrubba dem och sedan tona ned på katastrofrubrikerna. Nu kanske inte tidningarna är värst, utan en del program på TV. TId är i alla fall viktig; håller med dig helt med det – och inte bara kvalitetstid, utan jag tror att kvantiteten också spelar en viss roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s