Har du ont i "samhällskroppen"…

Det fanns en tid när Sverige betecknades som Lort-Sverige; journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordströms klassiska uttryck myntades kring 1938, efter hans resa genom Sverige och när han i radio beskrev ohyra och smuts i svenska hem. I denna tid kom tankarna om det ”rena samhället”; liknande de uttryck som styrande människor använder sig av för att få ett grepp om hur man ska göra för att komma tillrätta med problem i ”samhällskroppen”. Samhället som något man ser utifrån; att få människor att gå i fållor, tänka lika, vara lydiga samhällsmedborgare.

Inte har socialdemokraterna varit de bästa alltid; vi tänker åt er – för ni klarar inte av det själva. Tvångssterilisering är väl ett exempel på det. När staten begår övergrepp på den enskilde medborgaren, när staten ser människorna som en kostnad, när staten visar omänsklighet, när staten pekar med hela handen och säger: du som enskild individ har ingenting att säga till om – har staten missat poängen: det är människan som föder staten, inte tvärtom.

Sjuk kan vilken människa som helst bli. Allvarligt sjuk; cancer, ALS, Parkinsons, MS – ingen väljer att bli sjuk – människor blir drabbade av sjukdom – för människor är inga maskiner, utan levande varelser. En gång har vi alla varit små, rosenkindade bebisar. Vi föddes och en dag kommer vi att dö, men däremellan behöver vi livsglädje, mod och kraft! och kanske, kanske ett kärleksfullare samhälle…

Annonser

Om Britta

Jag tycker om ord. Formulera ord. Skriva ned min tankar om livet. Det liv som jag aldrig helt kommer att förstå. Jag försöker bara göra det lite mera förståeligt. Genom att skriva. "I like words. Formulate words. Writing down my thoughts about life. The life that I never will completely understand. I just try to make it a little more understandable. By writing."
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Har du ont i "samhällskroppen"…

 1. Pluppa skriver:

  Klart vi behöver ett kärleksfullare samhälle!!!Kram/Pluppa

 2. zenit skriver:

  sjuk, att vara sjuk.har alltid varit ett själlsord.varför blir människorutförsäkrade år 2010.och då menar jag ALLA.men banker blir aldrigutförsäkrade. det är derasbonusar vi betalar nu.

  • Britta skriver:

   Livet är inte rättvist, fast jag önskar minsann att det vore det. Sjuk behöver inte vara ett skällsord, men människor blir sjuka ibland och då måste man få hjälp!

 3. Piripiri skriver:

  Kan man tycka – ett samhälle där någon ser en och inte bara tror sig hålla koll på en…

 4. Filosophia skriver:

  Jättebra skrivet Britta!!Du är så klok…Kram & tumme på det

 5. Arrami skriver:

  …ja, här hittar man alltid kloka reflektioner! ;-)Må gott…bättre än gott!

  • Britta skriver:

   Det är kanske för att vi tycker rätt så lika om en del saker:-)Vaknade inatt och tänkte några tankar och skrev ett inlägg – det är nog inte så lätt att vara människa, sjuk och dessutom vara tvungen att oroa sig för ekonomin. Människor måste få kosta – inte kan vi bara leva för prylar och döda ting…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s