I varje människas hjärta finns en vacker glaskula…

En sommarberättelse från 2003. Dra ingen koppling till valår och S – det var inte tanken när den skrevs…

Människan kan tillhöra många olika grupperingar; man kan t ex vara moderat eller sosse; man kan vara arbetslös, sjukskriven, idrottare, akademiker, kommunalarbetare eller direktör. Man kan vara man eller kvinna, eller ingå i en syjunta eller vara ”egna husägare” eller kontorist. Man kan vara vit eller svart, kort eller lång, blond eller brunett, smal eller tjock. Jag har ett något kluvet förhållande till grupper. Det kan vara underbart när gruppdynamik fungerar; att utvecklas och växa i en grupp, med människor som uppmuntrar, kommer med idéer och faktiskt tycker om varandra. Sedan finns det grupper som liksom redan är färdigstöpta, alla har sina roller och man värnar om gruppens fortlevnad, inte för dynamikens skull, utan för trygghetens. Att tillhöra en grupp kan vara en sorts försäkring om att inte behöva stå vid sidan om och känna sig ensam; i en grupp kan man bli stark och modig.

Det slår mig att året 2003 var ett S-år, Skandia, Systembolaget, Skandalerna, Saddam, Sveriges höga Sjukfrånvaro, Solen som lyste hela sommaren och Snön som dröjde. Och jag blir glad när jag tänker på att tyranner och diktatorer alltid faller, förr eller senare. Att ta makt fungerar inte. Att förfölja, mörda och stjäla från sitt eget folk lyckas inte i längden. Till sist rivs ändå de jättelika personstatyerna och de långa murarna, som ett tecken på nyvunnen frihet. Alla människor föds fria och vill också leva i frihet och göra egna val: 3 eller 4 liter mjölk, vilket margarin var nu det nyttigaste, gå eller åka bil till jobbet, sova eller städa, hata eller älska, soldat eller pacifist, vegan eller köttätare.

Människokostymen kan vara trång ibland, alla krav som lägger sig på axlarna och man skulle vilja skaka den av sig och istället ströva ut på en sommaräng och glömma allt man borde göra. Det finns ändå en likhet i människors hjärtan som har med kärlek, hopp och tro att göra, liksom en glaskula, genomskinlig med gula och purpurröda stråk inuti. Det är den sköra glaskulan i oss som river murar och statyer, som tror att godheten kommer att segra, att imorgon blir nog allt bättre. Det är när glaset fått utstå alltför många påfrestningar som det spricker och orken försvinner. Kostymen blev för tung att bära och man ångrar att man inte plockade den där sommarbuketten på ängen när man väl hade chansen.

Då är det dags att tänka på något vackert; som glimrande, skimrande, guldgult, glittrande, soliga, älskliga, himmelsblå och rosafärgade. Glömma orden som stenar; krav, måste, borde, vuxen, fyrkantig, tårar, otillräcklighet och ensamhet. Gå ut på ängen istället och plocka blommor. Själv tycker jag mycket om blåklint; det är nog färgen, kanske i kombination med namnet som gör den så speciell för mig. Blåklint. Violer är också vackra och Fresia och Smörblommor och Ängsull. Det är inte lätt att vara människa, men det är inte svårt heller, när livet leker, solen skiner och sommarvinden kittlar friskt mot varmt sommarskinn.

Glöm inte bort att blåklint är vackrast och välj enkelomättad olja istället för margarin. Pröva glasets styrka ibland; känns det sprött och skört, säg nej istället för ja. Går det sönder, så går det alltid att laga. Låt 2004 bli ett nytt S-år, men med ett trevligare innehåll, dvs mycket Skratt, Sömn, Solsken och Sång.

Trevlig Sommar! tillönskas av Britta

 

Annonser

Om Britta

Jag tycker om ord. Formulera ord. Skriva ned min tankar om livet. Det liv som jag aldrig helt kommer att förstå. Jag försöker bara göra det lite mera förståeligt. Genom att skriva. "I like words. Formulate words. Writing down my thoughts about life. The life that I never will completely understand. I just try to make it a little more understandable. By writing."
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I varje människas hjärta finns en vacker glaskula…

  1. MissKermit skriver:

    God kväll !Jag är så dålig på årtal, vad som hänt då och speciella saker man borde känna till.Svar: Jag har inte läst ”Ett annat liv”. Vad är det för bok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s