Du ska inte döma…

Bokens omslag var beiget och brunt. Randigt. Full med tecknade bilder. Människor som var rädda. Människor som åt. Människor som vandrade. Människor i stora skaror.

Boken hette Bibeln i bilder och var min kvällslektyr när jag var liten. Det fanns en berättelse om en barmhärtig samarier (samarit) som på en resa hittar en man som är halvt ihjälslagen av rövare. Förbi den halvdöde mannen, som är jude, har en präst och en levit förut passerat, men inte brytt sig om mannen. Nu kommer samariern och han stannar upp. Judarna tyckte inte om samarier och ville inte ha med dem att göra, men samariern ger ändå mannen vatten, förbinder hans sår och tar honom på sin åsna med till ett världshus, betalar värdshusvärden för mannens vistelse och säger att kostar det mera, betalar han ytterligare när han kommer tillbaka.

Den boken var som en riktigt bra film – när man går från biografen kan man inte sluta tänka på handlingen och människorna i filmen. För en stund var man delaktig i någon annans tillvaro. Kanske var det därför jag grät varje gång Jesus blev dömd till döden. Han fick ta på sig en gammal mantel och en törnekrona, fick själv bära sitt kors, där han sedan skulle spikas fast och dö. Hånad, smädad och föraktad. Hans mammas sorg vid korset. Döden som kom – men inte var slutet. Han kom ju tillbaka och visade sig för kvinnorna. 

För några år sedan bläddrade jag i boken. Den var mycket mindre än den en gång var, bilderna var små och texten liten, men innehållet detsamma: Du ska inte döma, för med det mått du dömer med kommer du själv att bli dömd med en dag. Stöt inte i basun i synagogorna, nej, när du gör en god gärning gör det i det fördolda, då ska din fader som ser i det fördolda belöna dig. Men störst av allt – är kärleken… 

4 tankar på “Du ska inte döma…

  1. Historien om den barmhärtiga samariern var även här en favorit…kanske lite synd att man förlorade sin barnatro när man lärde känna den värld vi lever i? Men det finns mycket bra historier i bibeln vi bör ta till oss…än idag! ;-)Ha en skön lördag! 😉 Kram.

    • Därför fascineras jag när jag stöter på människor som är just precis som den barmhärtige samariten. Världen har trots allt godheten kvar. Önskar dig detsamma! Roligt att du är tillbaka:-)

  2. Satt just i går och betraktade den barmhärtige samariten på en sjukhusvägg när jag besökte far min på sjukhuset. Det är en vacker och tänkvärd berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s