Att vara osynliggjord…

Jag såg programmet om burka och niqab igår på Uppdrag granskning i TV. Mannen som  undervisade studenter i den islamska tron (rätta mig om jag har fel), hade själv provat bära burka för att känna hur det var. Hans uppfattning var att när han gått heltäckt och med burka – så tittade ingen på honom. Satte han sig någonstans kom ingen och satte sig bredvid. Kvinnorna tittade inte på honom, männen tittade inte på honom – han blev en ”icke-människa”. Osynliggjord.

Det är kvinnor som blir osynliggjorda. Inga män bär vanligtvis burka eller niqab. Att finnas till, men ändå inte finnas eller räknas med på allvar. Ingen som frågar vem som finns under slöjorna. Det är en ”någon” –  som bara finns där…

10 tankar på “Att vara osynliggjord…

  1. Det kan man hålla med om delvis, men det är ju så att dels finns det ingen regel i deras religion att de måste bära det, vilket alltså då är deras eget val. Det kan vara närmare omöjligt att diskutera med någon man inte ser i ögonen och i ansiktet, vi människor läser mycket genom kroppsspråket. Det är troligt att man redan tidigare försökt prata med dessa personer, men man vet redan innan att det inte funkar, därför låter man de sköta sig själva helt enkelt.

    • Nej, vad jag förstår så finns det ingen regel eller föreskrift i Koranen som säger att man ska bära slöja, burka, men någon måste ha kommit på det och jag sätter en slant på att det var en man. Signalen går nog fram – en burka, slöjor gör nog att man inte tar kontakt, som du säger betyder kroppsspråket mycket, att kunna se ansiktet och ögonen på den man pratar med. Önskar dig en bra fredagskväll!

  2. Vilket test, det tycker jag var det bästa sättet att verkligen sätta sig in i det, absolut efter allt prat om att bära eller inte bära. Jag tycker det måste ha blivit en märklig känsla. Dessa kvinnor är väl vana…Undrar hur det skulle kännas att plötsligt gå utan?, måste nästan bli som att upptäcka en ny värld! =)

    • Och hur ska det kännas att gå med heltäckande slöja – som att bli berövad naturlig kontakt med människor. Men, det är mitt sätt att se på saken, det finns kvinnor som uppenbarligen vill bära niqab eller burka.Kram

  3. Jag tittade oxå på det där programmet igår. Det är en gåta för mig att någon kan gå omkring i ett tält av egen fri vilja. Satt och tänkte att de som gör det kanske har något problem med sig själva och skulle behöva hjälp… Det är mycket märkliga saker människor kan hitta på…Kram

  4. Själv skulle jag inte vilja gå i burka mer än de dagar jag ser fullkomligt gråmelerad ut…Såg nåt klipp idag om två studenter i Paris som gått omkring i burka som slutade vid midjan och sen visade shorts och bara ben… intressanta reaktioner.Men sen tänker jag att osynliggörs inte våra unga kvinnor också när de tvingas exponera sina kroppar och dölja sina själar. Blir man inte osynlig när man glider in i den stora massan och slutar tänka själv…?En del muslimska kvinnor upplever frihet i att slippa visa sig.Och om vi inte kan tala med någon som bara visar ansiktet… eller i extremfall bara ögonen eller inte ens dom… ja, då kan vi inte heller tala i telefon eller via nätet.Muslimska kvinnors frigörelse måste ske med varsamhet. Går vi hårt fram med förbud så låser vi in många kvinnor. De måste få möta oss där de är, få stöd och stärkas. Inte pressas.

    • Nej, jag tror inte heller på att ett förbud skulle vara så bra. Kvinnor ska inte heller behöva exponera sina kroppar och få uppmärksamhet, bara för hur de ser ut och inte vad de har inom sig.Jag skulle så gärna önska att vi kunde leva på den här planeten på lika villkor – men tyvärr är det inte så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s