Min gamla receptsamling…

Vivi-Annes nougatrutor, Susannes limpa, Pappas glögg, Mammas Jämtlandsbröd, Stefans pizzadeg, Kickis småfralla och Gunvors potatisbakelser. Bondbröd, citrondricka Jenneis filbullar och Liis nubbesallad. Inlagd sill till två islandsillar och anisbröd. Mamma igen. Snoddas kaka.

Små handskrivna lappar, original. Henne som jag arbetade med i Skoaffären. Den spralliga som jag gick skola med. Min svägerska. En annan arbetskamrat. Mamma. Jobb. Skola, Liv.

Jag läste någonstans att ”livet är inte att vänta till stormen bedarrat – det är att lära sig dansa i regnet”. Man skulle också kunna utrycka det: Livet är inte att bläddra bland recept – det är att baka. Det kommer snart en tidig morgon igen… 
  

22 tankar på “Min gamla receptsamling…

  1. Jag har också en del handskrivna lappar med recept. Några är tom delar av brev som jag fått. Fast jag lagar oftast mat på känn. Det är nog bara när jag bakar som jag tar till recepten :-)Kram fina Britta!!

    • Jag bakar så sällan – men jag tänkte om jag är pigg imorgon kanske det blir Jämtlandsbröd, en kaksort som är så goda, de smälter i munnen. Vi får se hur det blir med den saken. I alla fall är det fredag imorgon:-) Kram!

  2. Tack Britta för dagens mantra: ”livet är inte att vänta till stormen bedarrat – det är att lära sig dansa i regnet”. Vilka härliga ord! Så även ditt egentillverkade ”Livet är inte att bläddra bland recept – det är att baka.”Så är det i livet, det är bara att kasta sig ut i stormen! och leva livet fullt ut.

    • Och det gjorde jag idag – bakade, lika som förra fredagen; kollegorna fick fikabröd till morgonkaffet. Idag blev det småkakorna Jämtlandsbröd:-) Kakorna blev supergoda och kamraterna superglada. Vad bra jag känner mig idag! Önskar dig en jättefin helg…

    • Det vore något:-) Det känns som att bläddra i ett fotoalbum eller en dagbok när man hittar gamla, handskriva lappar. Tack för tummen…och ha en trevlig kväll!

  3. Britta, du fick mig sugen på att baka. Jag som inte har bakat på evigheter. I helgen skall jag servera nybakad foccacia i långpanna.Min familj kommer att vara dig evigt tacksam (om nu brödet blir gott:-)Kram o ha en trevlig helg.

    • Foccacia är så gott! Jag har provat baka det en gång:-) Det är roligt att baka, göra något från grunden. Kram snälla du:-)

  4. Jag har oxå en massa recept som är namngivna efter den jag fått dem av. En gång i världen köpte jag en bok som jag skrev in mina recept i. Numera är den boken full av lappar med recept. Ibland orkar man inte leva upp till sina ambitioner… Hoppas din fredagkväll har varit bra!Kram

    • Nej, jag brukar mest bläddra i recept, men nu har jag verkligen känt lust för att baka:-) Undrar vad skom kommer härnäst; virka dukar?Min fredagskväll var bra, vi gick ut och åt. Hoppas din också var det!Kram

    • En mycket bra fredagskväll och nu är det lördag morgon, solen skiner och himlen är blå. Så skönt…Hoppas din kväll också var bra.Kram Ewa!

  5. Bra talesätt men visst är det väl mysigt att bläddra runt i goda recept? Nog tur att man inte bakar allt man läser om. Att dansa i regnet tror jag helt o fast på.Vad annat kan man göra?Trevlig helg!

  6. Det är så speciellt med sådana handskrivna recept. Tyvärr har jag klottrat ner de flesta av mina själv men det kanske barnen kan gilla när de blir äldre. ;-)Jag hade i alla fall, med mig ett recept till jobbet idag som jag fick som yngre när jag arbetade som arbetsterapibiträde och det var på en Lingonkaka. Den har jag och ett par tanter bakat idag. Gamla goda recept.Ha en fin kväll. 🙂

    • Jag tycker väldigt mycket lingon – om du vill får du gärna dela med dig av receptet på Lingonkakan:-) Jag har också klottrat ned en del själv.Hoppas du också får en fin kväll!Kram

  7. Lingonkaka. Ugn 200°4½dl mjöl1 msk bakpulver (Ja, det stämmer hehe)1 ägg1½ dl socker150 g smör2 dl lingonsyltGarnering:3 dl havregryn2 tsk vaniljsocker2 dl socker100 g smörBlanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela fettet i och tillsätt ägget. Knåda ihop och tryck ut i en långpanna eller form ca 30×30. Fördela lingonsylten över.Blanda havregryn, socker, vaniljsocker. Smält smöret och häll det över och rör ihop. Bred ut massan över sylten och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.Låt svalna och skär i rutor.Vassego. 🙂

  8. God morgon, Britta. Jag rebloggade detta inlägg för du inspirerade mig som sagt och jag bakade verkligen i morse. Focaccia! Familjen blev glatt överraskad när doften av nybaka nådde deras näsor i morse när de kom ned i köket. Tack och Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s