Även jag har varit en så kallad bonusmamma…

Det var innan uttrycket ”bonusbarn” myntades. Jag var nog bara Britta. Hon var två och han var fem. Två små personligheter. Visst älskade jag dem (det gör jag än idag) och visst var det jobbigt ibland. Jag försökte ändå så gott jag kunde vara en slags mamma, fast jag inte hade någon erfarenhet av egna barn och efter några år tillsammans fick vi ett barn tillsammans.

Som extramamma kommer man alltid att vara nr 2, även om det finns kärlek och tillgivenhet. Jag skjutsade till dagmamman, var med på examen, gjorde tårtor till födelsedagkalas och bakade ibland. Vi umgicks med min mans exfru och hennes nya man, träffades ibland på lördagskvällarna och spelade kort tillsammans. Vi firade till och med julafton tillsammans någon gång. De hade också ett gemensamt barn. När jag pluggade ett halvår fick vår dotter vara dagbarn hos exfruns man, som var hemma med deras dotter. 

Jag och min man är skilda och barnen är idag mellan 20 och 30 år, men jag har fortfarande lite kontakt med de båda och jag håller mig underrättad om deras liv. Vi är i alla fall vänner på Facebook:-) Igår skrev hon till mig; Du gör värdens godaste bullar, sylt och palt…

Jag gjorde inte alltid rätt, var sur och arg från och till, men jag glömmer aldrig ett underbart ögonblick när jag hade min egen dotter i magen och jag och pojken satt i en rödmålad eka en solig sommardag och metade abborre. Han drog upp dom och jag satte på maskarna. Det är ett av mitt livs bästa stunder. Jag vet inte om han kommer ihåg den gången – men jag glömmer den aldrig.

Barn väljer inte, de får alltid rätta sig efter de vuxnas beslut. Jag är ändå glad att de än idag kommer ihåg min fantastiska jordgubbssylt…

14 tankar på “Även jag har varit en så kallad bonusmamma…

 1. Klart att du betydde mycket för dom även om du inte var deras riktiga mamma. Och så finns du fortfarande där för dom om dom behöver dig! Det är viktigt…att bara finnas där!KRAM och ha en fin fredag!

  • Nej, det är inte lätt. Samtidigt är det inte lätt ibland med sina egna barn, fast det är på ett annorlunda sätt. Men jag tror att vi ville att barnen skulle ha tillgång till både sin mamma och pappa och att alla kunde träffas tillsammans ibland och inte var tvungen att välja hela tiden. Tack:-) Kram

 2. Det där låter helt otroligt….jag har tre bonusbarn och det är inte lätt, framför allt inte det här med mamman till lilla bonustjejen…..där hjälper inget trots att jag gör mitt bästa….Ha en rikigt bra lördag nukram

  • Det funkade bra för oss, men visst var det upp och ner ibland.Kram Annica – jag har skickat ett mail till dig…Hoppas du får en fortsatt härlig helg:-)

 3. Jag tror att man kan betyda mer för barn än man tror. Även om dom inte pratar om det och visar så tydligt kanske.Och vem kan glömma god jordgubbsylt?

  • Så är det nog och visst minns man själv personer som betydde väldigt mycket för en, utan att man sa det rent ut. Hoppas du har en fin söndag Gunnar!

 4. Det är så skönt att läsa det du skriver Britta, idag är det jag som är ”bonus” mamma till 3 barn & vilken grejj , absolut det svåraste jag gjort i mitt liv , att hela tiden försöka tänka på att göra rätt och ”känna” rätt. Men jag älskar dom så mycket och skulle inte vilja vara utan 🙂 Jag tycker du gjorde det fantastiskt bra , och när du skriver att det ibland var upp och ner , så kan jag ju bara intyga att det är så för alla människor 🙂 Bland det bästa jag vet, och som alltid kommer att betyda , jag ler när jag tänker på det. Våra sommrar i brännträsk, vilket underbart ställe, underbara människor. Ingen stress , massa natur & kärlek i luften.Trots Skiljsmässor och förflyttningar så känner jag att min barndom har varit den bästa i världen och skulle inte vilja byta ut den mot något 🙂 älskar dig britta! (och din sylt 😉

  • Älskar dig Tes – och din kommentar. Den gjorde mig otroligt glad…hur mycket kanske du inte förstår förrän dina telningar skriver samma sak till dig en gång… Kramar till dig Tessan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s