De trodde att hon var 75…

Jag tittar på programmet ”10 år yngre” ibland. Det är ett engelskt program och där får en person, vanligtvis en kvinna, hjälp med sitt utseende. Man gör helt enkelt en totalrenovering, men först får de helt sonika ställa sig på stan och den tjusiga programledaren frågar passerande hur gammal de tror att denna person är. Sist jag såg på programmet gissade någon 75 år. Medelvärdet av alla gissningar blev 65. Hon var 56.
En späd kvinna, glasögon, utan smink, med bylsiga kläder, grått hår och en pagefrisyr.

Man får höra lite om deras livshistoria, vad som gjorde att det blev som det blev. Hur man liksom tappade taget om sig själv och gav upp. Orkade liksom inte fortsätta att pyssla om sig. Hur enkelt det blev att köpa t-shirts och fleece och sluta att dansa i regnet.

Nu blir de ompysslade, får nya tänder, ny klädstil, ny frisyr och annan färg i håret. De börjar att le igen. Blomma upp. Känna igen sig själv från den tiden de var unga. Den person som ligger och sover lite inombords. För det värsta som finns är att bli ”frumpy”, tantaktig.

Inom varje tant bor det en ung kvinna. Det gäller bara att locka fram henne igen…

 

7 tankar på “De trodde att hon var 75…

 1. Kul med sådana program. Man ser vad som kan göras med lite hjälp från stylister och andra. Jag tycker att åldrande kan vara vackert. Både när det gäller män och kvinnor men inte fel att vårda utseendet och klä sig snyggt. Trollkonstnären (ved heter han nu igen?) i Gokväll; som brukar få till häftiga frisyrer på deltagarna i Gör om-mig, hade ett klokt råd. Det gällde om man var man och gråhårig. ”färga inte håret i nån annan färg utan färga det med grått men med en annan lyster”. Kloka ord tycker jag.

  • Det var nog ett bra råd, det blir mera liv i håret om man får lyster i det och grått hår kan vara väldigt vackert. Det är så roligt när de verkligen lyckas med att visa en person möjligheterna med sig själv.

   Jag tycker också att åldrande måste få finnas till, att varje tid har sin tjusning. Ett bra exempel på det är Judi Dench, född 1934 – men fortfarande så otroligt vacker och uttrycksfull. Och hon har grått hår:-)

 2. Brukar också se det men jag är nog mer inne på Gok’s variant att hitta de modeller på kläder som passar ens format. Det här när han fotar olika modeller på kjolar, dräkter, klänningar osv så att de själva får se på bild, det borde alla göra. Själv känner jag att STORA delar av garderoben skulle ryka på studs 🙂

  Smink och hår kan man alltid fixa. ”10 år yngre” är nästan i extrema laget, även om jag gärna ser på programmet.

  Försöker leva efter en devis jag hörde för några år sedan. Var alltid 20 på insidan 🙂 Eller – det är bättre att vara russin på utsidan och vindruva på insidan än tvärs om.

  • Jag tycker också att det är väl extremt, det är ansiktslyftning, tandimplantat osv. jag tänkte mera på vad som finns inom oss – att på utsidan verkar någon vara en grå, liten tant – men på insidan kanske där bor en eldig senorita:-) Jag har också tittat på Gok och han är ju otroligt skicklig. Det är det här med kombinationerna, att ha plagg man kan kombinera i det oändliga och att klä sig efter kroppsformen. Det är väl därför man alltid säger: jag har ingenting att ta på mig – fast det bevisligen hänger plagg i garderoben! Ha en fin dag!

 3. Jag tycker att det är kul med kläder och tycker att det är viktigt att klä sej i ”nivå” med sammanhanget som man befinner sej i. Ibland kan jag tycka det är lite pinsamt med folk som inte kan detta. Men – kanske som tur är – förstår inte berörda detta själva.
  Vilken kanal och tid går programmet som du såg på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s