Hur kan det komma sig…

Hur kan det komma sig att vita alltid sett sig förmer än svarta människor? Det är en gåta för mig – att hudfärgen automatiskt skulle placera någon i ett bättre läge. Det är ungefär som om att män skulle vara förmer än kvinnor eller att långa människor skulle vara bättre än korta eller vice versa. Ungefär så befängt tycker jag det är.

Christer Björkmans uttalande om den underbare dansaren Ausban Jordan i Loreens Euphoria, citat Aftonbladet ”Christer Björkman medger att SVT och Warner music, under ett möte om Loreens bidrag i Baku, pratade om hudfärg.

– Jag konstaterade rent faktamässigt att sedan semifinalerna infördes i ESC har ingen färgad gått till final. Och jag sa: hoppas verkligen inte att det drabbar oss, säger han.”

Att kläcka ur sig det eller ens tänka det. Vem tror Christer Björkman att han är egentligen?

Nej, kom ihåg Jane Elliot och historien om de blå- och brunögda barnen. Det är lätt att bli herre över andra…

Annonser

11 thoughts on “Hur kan det komma sig…

  • Det kan ju vara tillspetsat av tidningen kanske, men att man funderar i de banorna är verkligen absurt. Nej, såna dumheter gillar jag inte…

   Kram!

 1. Jag håller med dej, det är helt ofattbart att folk kan låta hudfärg förpassa folk till en bättre eller sämre position än andra. Möjligen är det som du refererar till ”kvällstidningsmässigt” och därav rubrik och innehåll, men visst är det upprörande att man bara kan tänka så.

  • Visst är det. Det är lite sorgligt att människor föds till den här världen och genast blir klassificerade på grund av utseende…

 2. Vi kan inte påminna oss för många ggr om det där!!!

  Jag blir alltid så illamående när jag tittar på det där. Hur lätt det är att vända sig mot någon som inte är som en själv. Att anse sig förmer än någon annan! Usch.

 3. Oprah Winfrey gjorde om experimentet för några år sedan. Det var intressant att se att människor som utsatts för rasism kunde förvandlas till rasister i sin tur…
  Hemikram

 4. Vad säger man utom att det är så sorgligt att tanken ens dyker upp i ens huvud. Men män anser sig vara bättre än kvinnor, varför skulle de annars tjäna mer än kvinnor? Bland annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s