Hannah och förmågan att tänka…

Jag såg filmen om Hannah Arendt. Den lämnade mig med en slags melankoli – över människans lägre sidor. Hannah, den tysk-judiska filosofen, professorn, boende i New York åker till Jerusalem som journalist och med uppdraget att skriva ett antal artiklar till The NewYorker, från rättegången mot Adolf Eichmann. Hon blir förvånad för hon finner Eichmann inte som ett monster utan som en ingenting – en ordinär människa, ett tomt skal som har kopplat bort sina tankar – och bara lydde order. Han skötte bara sin del i logistiken.

Det går en serie på TV från BBC som heter Adolf Hitler – ondskans förförelse. Det fanns en oerhört djävulsk plan bakom iscensättandet av tanken om att det vita ariska folket var höjt över alla andra och att Tyskland åter skulle bli en stormakt. De hurrande skarorna – de vanliga människorna – hade kopplat bort sina egna tankar.

Människor har både lägre och högre sidor, men tänk att leva i en stat som säger att det är ok – det är ok att hata, det är ok att krossa, det är ok att utnyttja, det är ok att döda – en stat som eldar på de lägre sidorna. Jag måste säga att jag har svårt att bara skriva Hitlers namn. Det vänder sig i magen av avsky.

Det är viktigt att aldrig glömma.

Det här var från min blogg på VK. Filmen såg jag i söndags. Jag känner mig trött och lite sliten. Vårtrött. Uppgiven. Jag går i mina gamla skor, sneglar på de röda mockabootsen med klack och tänker att jag borde ta dem på mig. Svänga runt på parketten. Men jag orkar inte. Jag saknar mig själv, hon som finns inom den som spanar efter våren och trippar glatt när fåglar kvittrar.

 
om du vågar…

Bakom skynket…

Det krävs en del
att se bakom skynket
föra det åt sidan
inte förskräckas av synen
finns det något där
kan man fråga

Bakom skynket
är människan naken
sårbar, vit, gul eller svart
endast färgen skiljer åt
inga manus kan förändra
inga attribut kan vilseleda
endast är den nakna människan

Så om du vågar
se bakom skynket
har du mod att se
har du mod att bara vara
lyft skynket

Om du har kvar
förmågan att se
vet du
att bakom skynket
finns spegeln
som är du

Av Britta Johansson
Annonser

7 thoughts on “Hannah och förmågan att tänka…

 1. Hej Britta. Du skriver både en fin text om filmen och en fin dikt. Människan är ondskans ordinära, tomma skal ibland, som omedvetet och viljelöst bara följer den vind som ytligt sett gynnar henne…tyvärr ökar den vinden och antalet följare igen, över hela Europa.

  Kul att du skriver här igen, det är ju tyvärr lite sällsynt! 😉
  Kram.

  • Hej Arrami! Kul att känna sig lite saknad. Det har på något sätt varit en tung vinter, men nu är det ju vår snart igen och kanske kommer lusten att skriva tillbaka (fast jag har nog inte tappat den – bara vilat en aning)

 2. Det är skrämmande och förfärande att tänka sig att människan är i stånd till så onda gärningar. Och, som du skriver, att leva i ett sammanhang som tillåter och uppmuntrar till en människosyn som upphöjer vissa människor och sjukförklarar resten – vad sätter det igång hos människan? Men, som Arrami skriver, det är på gång igen och vi måste spjärna emot.

  Jag saknar också mig själv. Det är kanske dags att lyfta på skynket och se sig i spegeln.
  Kram

  • Man får försöka kämpa med sig själv så gott man kan. Du är så bra på att fotogafera och jag förundras varje gång jag ser dina foton – det du fångar på bild. Det är ju du på något sätt…

   • Tack, Britta. Jag kan kontra med detsamma vad gäller det du skriver. Men mina foton är bara en liten del av mig, jag måste på nåt sätt återuppväcka resten också.

 3. Apropå detta: Jag råkade nyligen på en blogg som hade strofen ”Tänd ett ljus!” i sin ”header” . Bloggens innehåll visade sig vara avancerat hat mot judar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s