En rörelse för kvinnors jämställdhet med män…

Så står det i SAOL när man läser betydelsen av ordet ”Feminism”. Ord kan aldrig bli mer än ord – om inte ord blir en handling som är resultatet av ord. Först måste man klara ut om det behövs en rörelse för kvinnors jämställdhet med män – eller är det bara strunt, 1800-tal eller en kamp som fortfarande pågår av en liten klick bittra kvinnor i röd- och gulrandiga strumpor och runda glasögon och en annan liten klick högpresterande, käbblande kulturkvinnor?

Det är väldigt poppis att vända på begreppen, att tänka tvärtom: Behövs en rörelse för mäns jämställdhet med kvinnor? Man behöver egentligen inte skriva mera för att det ska bli tydligt.

Att vara född till kvinna är att hela tiden få kämpa. Ta ansvar. Vara klok. Ge barnen mat. Räcka till. Pudra över de blå märkena. Inte orka kämpa emot. Sitta i rätten och bli förödmjukad – en gång till. Att vara född till kvinna är att bära allt på sina axlar och inom sig. Att vara född till kvinna är att veta att klokskapen finns där, men hela tiden vara förstående och moderligt omhändertagande mot de som inte är lika kloka. Att vara kvinna är att älska husdjuret så mycket att man inte törs gå, för då kanske…

Att vara kvinna innebär att hela tiden måsta ta ”kanske” i beräkningen. Att vara kvinna innebär att ens kropp lever sitt eget liv, förbereder sig varje månad för framtida barn att bära. Att vara kvinna innebär att ständigt bli granskad. Att vara kvinna innebär att aldrig säga att man är feminist. Att vara kvinna innebär att aldrig erkänna att man föddes i underläge. Att vara kvinna innebär att vara kortare och svagare än män. Att vara kvinna innebär – att på grund av allt detta ha utvecklade överlevnadsstrategier. Att vara kvinna är att veta allt det här och höra andra säga att det inte behövs några feminister.

Att vara kvinna innebär felaktiga, cementerade åsikter om att kvinnor skvallrar och inte kan hålla sams. Att vara kvinna är att bli pådyvlad ”Hur en kvinna ska se ut” och tvingas se idrottande tjejer i OS springa i minimala träningskläder för att det blir bra TV och klirr i sponsorkassan.

Att vara kvinna innebär en stor rädsla för att sätta sig på en stol med vit dyna.

Nej, jag skriver inte om mig själv. Jag skriver för att det finns ett val. Ett enda ord kan vara så laddat. Sprängstoff. Feminism – behövs verkligen den?

Annonser

3 thoughts on “En rörelse för kvinnors jämställdhet med män…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s