Ordets makt…

Kan man säga att någonting har hänt? Att allt inte är likadant som förut, men skönt ändå, fast det beror på vad det hela handlar om. Ord är inte att leka med. Ord är inte bara bokstäver, utan ord blir till meningar som först skapats i en hjärna. Det handlar om åsikter eller ett sätt att förhålla sig till något eller någon. Känslomänniska som jag är kanske jag inte skrätt orden alla gånger – ibland måste saker få ventileras utan att skyla över. När man läser om näthat och illvilliga kommentarer till folk man över huvud taget inte känner; till barn, till ungdomar – till tjejer och killar – undrar man, om det verkligen fanns en hjärna som producerade de där orden eller om de bara uppstod i all hast, i ett moln, i en sur person som inte fått sitt morgonkaffe eller var arg för att ha blivit kallad något mindre smickrande dagen innan – eller om det handlar om ren ondska, för ont gör det.

Jag läste på AB idag om ungdomar som tagit sitt liv efter näthat, nätmobbning och hur en kille lurades på nätet av åtta killar som utgav sig för att vara en tjej och ni vet webkameran, och sedan spred en film. Han blev utfryst av alla i sin klass och kunde inte slutföra grundskolan och hade då heller inte gått i gymnasiet. Det var väl en kul grej att syssla med i killgänget kanske. Hade de sina hjärnor med sig? Anade de vilken påverkan de hade på en alldeles vanlig, schysst kille? Hurrade de, skålade de i champagne, såg de framför sig hur han grät sig till sömns och när de gjorde de buffade de i varandra och var så bra?

Ja, någonting har hänt; mobbing har alltid funnits, brott som begås av mindre begåvade, men metoderna alltmer raffinerade. Ondskan lever vidare, men en tröst i allt detta var att se programmet om Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggare. Här finns inget näthat: Jag älskar dig Dagny, 102 år. Kram Britta!

http://www.123minsida.se/Bojan/99578339%3Fpagenum=8

2 tankar på “Ordets makt…

  1. Näthat, nåt som vi inte ens kunde förställa oss i vår ungdom. Det var nog med vanlig mobbning som kunde vara nog så sublim. Men det där grupptrycket, tydligen kan det användas på nätet också. Så oerhört sorgligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s