August Strindberg och jag…

Ja, jag vet – han ansågs vara en kvinnohatare, en man som verkade ha en fallenhet till misogyni, men jag gillar ändå den mannen. Han älskade nog sina kvinnor trots allt, även om det inte fungerade i det långa loppet. Hans äktenskap med Siri, Frida och Harriet måste väl bevisa det. Jag undrar ändå hur dom hade det? Vad talade dom om när dom låg där i bingen och var förtroliga? Läste han upp några handskrivna rader från Tjänstekvinnan son eller tänkte han ständigt på stoff till nya romaner. Vem vet, i alla fall ska man vara försiktig med förtroliga samtal med författare och personer som har litterära ambitioner.

Jag fick lätt gåshud när jag med andaktsfull känsla strosade runt i Blå tornet, Strindberg sista bostad på Drottninggatan 85 i Stockholm – numera museum, men känslan av att HAN funnits där, skrivit och levt. Kan man bli starstruck av en man som dog 1912? Tydligen.

Vilket avtryck Strindberg har gjort för vårt litterära arv. Från Wikipedia, citat ”Strindberg skrev omkring sextio dramer, tio romaner, tio novellsamlingar och åtminstone åttatusen brev. Det gör honom utan tvekan till en av Sveriges mest produktiva författare. Med denna produktion omfattade Strindberg alla de större idéströmningar som fanns i slutet av 1800-talet.”

Han tyckte att Svenska akademin bestod av amatörer. Han föraktade hundägare och var rädd för poliser. I sin självbiografi Ensam kände han sig avskydd av alla och när han låg på sin dödsbädd 63 år gammal sa han till sin dotter Greta: ”Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu finns intet personligt mer kvar”. Han tog sin nötta bibel, smekte dottern och sa syftande på bibeln ”Detta är det enda rätta, Greta, kära Greta”.

O August! My August!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s