Utfrysning…

Jag undrar om Jesus någon gång kände sig utfryst. Han gick omkring med sina lärljungar och predikade för människor och gav liknelser när det frågades om hur man skulle bära sig åt i vissa specifika problem. Inte ofta gav han några smidiga och anpassade svar; nej, människorna fick sig en lektion i ansvar och rättfärdighet och rådet att ”vända andra kinden till” och många gånger en slags tvärtomfilosofi. Han var liksom inte mainstream, välanpassad och smidig i sociala sammanhang. Han hade nog inte gått någon charmkurs och läst några tips om hur man får smäckra magrutor, utan han strosade omkring och bar en mantel med små tofsar som släpade i marken. Var hans smak originell – hade Trinny och Susannah stoppat honom på gatan och frågat om han ville bli omgjord, tagen till frisören, rakad och stylad?

Bevisligen har han funnits, oavsett vad man tror om hans gudomlighet. Han gick där och ibland när han höll sina predikningar så samlades stora folkmassor, men inte alla gillade honom. Nej, det fanns de som kände sig hotade enbart av hans existens för han sa obehagliga sanningar om hur människan tänker och fungerar. Såna där tankar man inte vill erkänna att man har och försöker slå bort; avundsjuka, girighet och allt det andra vi tampas med.

Vad gör man med en människa som man inte tycker om? Man låtsas som om den människan inte finns. Signalerar att ”du betyder ingenting för mig”. Det är ett av de effektivaste sätten som finns för att få människor att känna sig helt betydelselösa och man kan straffa utan att behöva stå för vad man gör. Kommer plötsligt att tänka på – varför ser du grandet i den broders öga – när du inte ser bjälken i ditt eget – ja, kanske för att jag bara är en människa…

4 tankar på “Utfrysning…

  1. Såsom du beskriver honom är han kanske lite som gemene man som kanske skulle ha behövt gå en charmkurs.

  2. För mig mig ser jag inte Jesus som utfryst men som med sitt mod valde detta. Jag önskar att jag kunde göra så,bor i ett område som toppade listan med flest röster på sverigedemokraterna.Har en fanatisk sd granne som påverkar hela området och han har av någon anledning fattat tycke för mig. Gör allt för att undvika honom men vi bor i samma uppgång så det är svårt.Han tror att jag delar hans åsikter, men som övertygad vänsterpartist tycker jag de är avskyvärda,för feg för att säga ifrån och säga vad jag tycker. Rädd att bli utfryst

    • När jag skrev inlägget funderade jag på hur vi människor fungerar och att Jesus stack hål på våra fördomar och hur vi beter oss och hur svårt det kan kännas att bli osynliggjord. Nej, han valde inte den lättaste vägen. Jag har inga direkta råd att ge dig om din granne och ibland kan det lättaste vara att hålla en låg profil – eller helt enkelt flytta om man inte alls trivs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s